Víte, proč vlastně slavíme Mezinárodní den žen?


ŽENY BOJOVALI ZA SVÉ PRÁVA

Mnozí stále považují MDŽ za socialistický přežitek. Spojují si ho s karafiáty, politickou agendou a levnými úsměvy politiků. Tento svátek byl dlouhá léta zneužívaný pro potřeby režimu a ideologie. Proto se v našich končinách MDŽ spojoval s dnem, kdy ženy většinou oslavovali doma u dětí, politici je za to velebili na tribunách a muži to vše zapíjeli s přáteli v hospodě.

PÁR SKUTEČNOSTÍ O MDŽ

  • Začalo to v New Yorku v roce 1908
  • 40 000 žen začalo boj za rovnoprávnost
  • Bojovali za právo žen volit (trvalo to 107 let, jako poslední země dala právo volit ženám Saúdská Arábie v roce 2015)
  • Bojovali za 8 hodinový pracovní dobu
  • Bojovali za lepší pracovní podmínky
  • Bojovali za ženy a dcery a začali boj, který trval dlouho.

PROČ SLAVÍME MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN?

Den žen je mezinárodně uznávaný svátek stanovený OSN na 8. března. V tento den oslavujeme první stávku 40 000 newyorských švadlen v roce 1908, které bojovaly za zrušení desetihodinovou pracovní doby, proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. Demonstrace se tradičně konaly v neděli. První velké shromáždění za volební právo žen se konalo 8. března 1908 v New Yorku.

KDO PROSADIL TENTO SVÁTEK?

Na první mezinárodní konferenci Druhé internacionály v roce 1910 v Kodani prosadila svátek Mezinárodního dne žen německá socialistka Clara Zetkinová. Tehdy ještě bez určení pevného data. Měla 53 let a byla velkou bojovnicí za práva žen a jejich rovnoprávnost.

ZA CO PŘESNĚ ŽENY BOJOVALI?

  • volební právo
  • osmihodinovou pracovní dobu
  • zlepšení speciálního zákonodárství

KDY BYL STANOVENÝ PŘESNÝ DATUM TOHOTO SVÁTKU?

Datum 8. března se ustálil až po první světové válce v roce 1917. Svátek se velmi rychle rozšířil. Časem se jeho význam vyvíjel, někde byl politický, někde feministický a někde zase apolitický, připomínající spíše obdobu Dne matek. V Rakousku, Švýcarsku a Německu ho oslavovali ženy již od roku 1911. V carském Rusku tento svátek slavili od roku 1913, ale demonstrace neustávaly a tak po velké demonstraci v Petrohradě v roce 1917 bylo datum pevně stanoven na 8. března.

JAK TO BYLO U NÁS?

První svátek MDŽ v ČSR se konal v roce 1921. O rok později už tento svátek nabyl masový charakter a oslavoval se všude. Během druhé světové války byl MDŽ zrušen, poslední se konal v roce 1938. Po roce 1945 byl MDŽ znovu obnoven.

JAK OSLAVITE TENTO SVÁTEK?

Ať už to bude večerním posezením s kamarádkami, nebo příjemným večerem se svými blízkými, Oslávme to. Práva, které dnes ženy mají, považujeme za samozřejmé. Ale boj ještě není na konci. Stále tato práva neplatí všude a my bychom měli být rady, že jejich už máme. Tak si alespoň připomeňme, co to vlastně můžeme a začněme být na tato práva hrdé. Ať už je to právo učit se, volit, chodit ven, říct svůj názor, právo rozhodnout se a právo pracovat, či nepracovat. Jsou to naše práva a buďme na ně pyšné. Trvalo dlouho jejich vybojovat.

Článek pro vás napsala Slávka


Sdílejte článek svým přátelům