Valentína Figeľová: V jednoduchosti jsou ukryty krásné detaily, které vytvářejí dokonalý celek

Kdo je Valentína Figeľová?

Valentína Figeľová je slovenská grafička, ilustrátorka a autorka dětské knihy. Miluje kávu a město, ve kterém žije. Ráda si užívá života s přáteli, poznává nové lidi, vymýšlí, co dělat a hlavně vidí umění i tam, kde není. Všechno si ráda vyfotí a nachází smysl ve věcech, kde ho jiní nehledají. V INSPIO má na starosti tvorbu marketingových vizuálů a současně tvoří nové produkty – Hrací podložky pro děti a nálepky na zeď či moderní obrazy.

Pojďte se s námi podívat na to, jak vznikaly nové autorské INSPIO hrací podložky pro děti a také se dozvíte, jaký je rozdíl mezi tvorbou dětské ilustrace a marektingových grafik.

Co Tě přivedlo k tvorbě? Studovala jsi výtvarnou?

Od dětství jsem byla kreativní tvor, který vkusu kreslil, maloval, vše stříhal, lepil a sešíval. Už od školky jsem chodívala na základní uměleckou školu. Později jsem se rozhodla pro studium na Škole užitkového výtvarnictví v Košicích obor propagační výtvarnictví. Tento obor jsem si vybrala proto, protože se zaměřuje na široké spektrum výtvarného umění a jeho cílem je naučit řešit úkoly v oboru nejen grafického, ale i užitkového a prostorového designu. Mohla jsem tak zkusit různé oblasti z výtvarného umění a zjistit, co je mému srdci nejblíže.


Nejnáročnější je tvořit v jednoduchosti, bez zbytečných prvků, tvarů či detailů. Při tvorbě produktů pro nejmenší je to však nevyhnutelné a tak jsem se celý proces tvorby snažila pojmout co nejjednodušeji a dětičkám co nejblíže.


Prozraď, jaký rozdíl vnímáš mezi ilustrací kreslenou rukou a digitální ilustrací?

Jediný a základní rozdíl je ten, že v digitální ilustraci můžu udělat krok zpět :). Někdy maluji ilustrace i ručně, ale určitě to považuji za náročnější, protože při takové tvorbě je třeba vědět, jak pracovat s barvou, štětcem, ovládat techniku… A smířit se s tím, že to nelze “opravit” stisknutím jednoho tlačítka.

Co je pro tvou tvorbu typické?

Nejklíčovější věc tvorby je vybudovat si vlastní “rukopis”, aby si lidé jednoduše uměli spojit tvorbu s umělcem. Popravdě, nevím, jak se to buduje, zřejmě jen léty praxe, zkoušení a hledání vlastního stylu. Určitě mám svůj styl a provedení, ale sama se na svá díla nedívám s takovým nadhledem, abych uměla jednoznačně specifikovat to „své“. Ale lidé to prý vidí :).

V práci se věnuješ tvorbě reklamních grafik, ale také ilustruješ. Vnímáš v tom nějaký rozdíl?

V práci se věnuji více reklamní grafice, mimo práci více ilustraci. Mám ráda obě, ale záleží na tom, co konkrétně dělám. V něčem mi je bližší ilustrace, protože si při ní můžu více vyhrát a je pro mě způsobem sebevyjádření – toho, jak věci vidím a vnímám právě já sama. Samozřejmě i grafikou i ilustrací je třeba něco odkomunikovat, předat druhým.

Co je pro tebe při tvorbě náročné?

Při tvorbě marketingových grafik pro INSPIO je pro mě náročnější dívat se na tvorbu z komerčního úhlu pohledu. U tohoto typu práce je důležité tvořit to, co se lidem líbí a co bude prodávat. Není až tak důležité, co se líbí mně. A neříkejte nikomu, ale vždy se snažím do své práce vnést „to“ své :).

Věnuješ se ilustraci i mimo práci?

Čas od času tvořím pro externí klienty, občas dělám ilustrace a printy jen tak pro sebe či kamarády. A někdy si vymyslím menší projekt. Ale popravdě, momentálně je většina mých věcí rozpracovaných v počítači a čekají, až spatří světlo světa. Jsem perfekcionista a mám raději, když jsou věci dokonalé a dokončené – až do posledního detailu. Takže na některé věci si svět musí počkat.

Prozradíme na tebe ještě, že jsi vydala knížku pro děti. Přiblížíš nám ji?

Na praktické maturitě jsem dostala jako zadání ilustrovat (a tedy i napsat) dětskou knihu o lidových řemeslech. K ilustraci jsem měla během školy nejblíže, takže to pro mě byla radost. Měla jsem si vybrat 5 řemesel a ty následně zpracovat do ilustrované podoby pro malé čtenáře. Vybrala jsem si řemesla, ke kterým jsem měla nejblíže a která jsem znala nejlépe, či dokonce jsem je někdy v životě i vyzkoušela.

Jak se ilustruje dětská kniha?

Samotný proces ilustrování nebyl až tak náročný, důležité bylo vybrat co a jak nakreslit, aby to vyjádřilo konkrétní řemeslo a postup co nejlépe. Věděla jsem, jak vypadají jednotlivé nástroje a jaký je přibližný postup výroby. Avšak některé informace jsem si musela dostudovat. Přestože celá tato maturitní práce s původním názvem „Poznej naše řemesla“ sklidila velký úspěch, stále to nebyla publikovaná kniha, byla to jen maturitní práce s pěti řemesly a pouze v jednom výtisku.

Samozřejmě, plánovala jsem, že tuto publikaci posunu někam dál, ale hned po škole jsem odešla do zahraničí a už se tomu nevěnovala. Po návratu na Slovensko se to potom stalo takovou vtipnou náhodou.

Takové náhody jsou přece nejlepší…

Ano, zvláště, když to vůbec neplánuješ. Celý proces vydání knihy vydavatelstvím začal díky tomu, že jsem si zapomněla notebook u kamaráda v autě. Cestou na západ mě vezl na Sliač, kde jsem v té době bydlela. A protože jsem notebook potřebovala k práci, následující dny jsem si musela udělat výlet do Bratislavy.

Ten den jsem se setkala v ateliéru i s kamarády fotografy, kterým jsem ukazovala svoji maturitní práci. Byli nadšeni a chtěli, aby se to dostalo do vydavatelství. O pár dní na to mi už jen přišla sms, která zněla nějak takto: „Dnes jsem poznal člověka z vydavatelství, poslal jsem jim rovnou tvou knihu. Dobrou noc.”. Za pár dní se mi ozvaly z vydavatelství, že je zaujala moje maturitní práce a že by se se mnou chtěli setkat. A už to šlo.


I když jsem tomu sama nedokázala uvěřit, po více než roce jsem díky vydavatelství Slovart už držela v rukou svou knihu s názvem: Džbány, košíky, perníky – Poznej naše řemesla. :)


Pro INSPIO si vytvořila kolekci dětských hracích podložek. Jaké to bylo?

Občas věci ráda komplikuji a tak pro mě bylo nejnáročnější tvořit v jednoduchosti, bez zbytečných prvků, tvarů či detailů. Při tvorbě produktů a hracích podložek pro nejmenší je to však nevyhnutelné a tak jsem se celý proces tvorby snažila pojmout co nejjednodušeji a jim nejbližší. Hrála jsem si zejména s barvami, protože ty jsou pro děti jedním z klíčových komunikačních prostředků k vyjádření emocí :)

Jaký je tvůj odkaz pro Tvou autorskou kolekci?

Jednoduchost je to, co dělá náš život snazším. Naučme se to. V jednoduchosti jsou ukryty krásné detaily, které vytvářejí dokonalý celek.

Rozhovor pro vás připravili Lucka & Valentína, fotky pořídila Zuzana Jakabová


Sdílejte článek svým přátelům