Mona Tomassi: Stále sněte, zůstaňte zvědaví a svět vám vrátí krásné zážitky

Řekni nám něco o sobě

Jsem designérka a ilustrátorka původem z Polska. Aktuáne žiju ve Španělsku, kde vzniklo Mona Tomassi Studio – online dílna se dvěma službami pro grafický design: nabízím ilustrace na míru a seamless pattern designs (volný překlad: opakující se a plynulé vzorky pro látky). Nedávno jsem otevřela online obchod s hotovými designy a grafickými vzory ke stažení.

Všechny mé díla jsou ručně malované, ale konečným produktem je digitalizovaný grafický soubor připravený k tisku – na textil, tapety nebo jiné materiály. Výsledek práce posílám svým klientům prostřednictvím internetu. Díky tomuto způsobu práce mohu spolupracovat odkudkoliv se společnostmi z celého světa, například z Japonska, Ameriky, mé domovské země Polska a samozřejmě se Slovenskem, odkud je INSPIO a mnoho dalších krajín :)

Kdy si začala s malováním?

Malovat jsem začala, když mi bylo 15 let. Inspiraci jsem čerpala z historie výtvarního umění. V tomhle období jsem absolvovala kurzy kreslení a malování od profesora na umělecké škole v mém rodném městě – na Univerzitě umění v Poznani. Moje profesionální cesta k světu designu povrchových vzorů začala před několika lety, když jsem nastoupila na uměleckou školu ve Španělsku (IED Madrid), pobočku italské školy – Istituto Europeo di Design. Studium jsem ukončila s magisterským titulem.

Vždy si byla grafická designérka?

Znalosti ze studia mi byly velmi užitečné v mých projektech textilní grafičky ve velké polské společnosti LPP. Pracovala jsem tam pro značku Sinsay Kids, kde jsem se naučila hodně o navrhování opakovaných vzorů a printů pro děti. Tehdy jsem se rozhodla, že tato oblast bude cestou pro můj další profesní rozvoj.

Nicméně předtím jsem pracovala jako specialistka na vztahy s veřejností. Psala jsem články, dělala rozhovory, spravovala sociální média a dělala mnoho dalších druhů propagace či organizace úkolů. Tyto znalosti v kombinaci s mými uměleckými schopnostmi mi dodaly odvahu začít podnikat a začít si plnit sen – stát se nezávislým tvůrcům.


Jako většina designérů se velmi spoléhám na svou intuici a cit. To je to, co dělá každého umělce jedinečným tvůrcem. Vnímám, že jedinečná koordinace barev je velmi důležitou součástí toho, jak budou moje díla přijímány.


Proč sis zvolila právě techniku akvarelem?

Akvarel zbožňuji z několika důvodů. V první řadě tato technika vyjadřuje můj cit a estetiku. Chci, aby mé návrhy byly vnímány jako jemné, uklidňující, perfektně sladěné a akvarel dokonale odpovídá mému cíli. Také chci, aby každý můj návrh byl originální a tato specifická technika malby zaručuje velmi osobní přístup ke každému dílu.

Také každá ručně malovaná akvarelová textura je jiná a nádherně odráží ruku umělce. Jemné barvy na tapetách, samolepkách nebo textile jsou jako stvořené pro děti a dají se snadno upravit pro různé typy interiérů či nábytku. Ze stejného důvodu ve svém tvůrčím procesu mnohokrát používám i kresbu tužkou.

Jak vypadá proces tvorby od skicování, natřené až po odeslání do digitálního světa?

Své projekty tvořím na papíru – maluji ručně a dalším krokem je skenování. Své ilustrace vždy naskenuji ve vysokém rozlišení a pak je retušuji v grafických programech – například Adobe Photoshop. Tam komponuji velkoplošné vzory nebo umisťuji printy, upravuji barvy a zkouším různé kompozice.

Vytvořila si pro INSPIO návrhy samolepek SAFARI. Co bylo největší výzvou?

Vytvoření kolekce SAFARI pro INSPIO bylo obecně velmi příjemným zážitkem. Nejkomplikovanějším momentem v celém procesu bylo počáteční uspořádání takové velké skupiny zvířat na jednu samolepku na zeď. Představit si konečný efekt před zahájením složitého projektu může být někdy výzvou, ale konečný výsledek byl přesně takový, jak jsem si ho naplánovala. Doufám, že se zákazníkům mé návrhy budou líbit a stanu se součástí mnoha domovů.

Které zvířátko bylo na tvorbu nejzábavnější a které nejtěžší?

Velmi ráda maluji zvířátka z celého světa. A přestože jsem už udělala mnoho zvířecích projektů, zvířatek nemám nikdy dost. Je pravda, že některé ze zvířat maluji raději, než jiné. Mezi mé nejoblíbenější patří žirafy a zebry. Možná proto, že malovat pruhy a skvrny je velmi zábavné a relaxující.

Co se týče kolekce SAFARI, řekla bych, že nejtěžší byl papoušek, protože mým cílem bylo zachytit ho letícího s tím, že si brzy najde list stromu, na který přistane. Snažila jsem se, aby byl zároveň veselý. Co myslíte, povedlo se mi to? :)

Jaký je tvůj odkaz pro kolekci SAFARI?

Svět je plný krásných tvorů a dobrodružství. Stále sněte, zůstaňte zvědaví a svět vám vrátí krásné zážitky.

Rozhovor pro vás připravili Lucka & Mona