Luca Szűcs: Nekreslím to, co vidím, ale to, jak si danou postavu „vysním“


Kdo je Luca Szűcs, představíš se?

Jsem maďarská ilustrátorka, stvořitelka značky Weero Design a současně autorka a ilustrátorka knihy Cesta na ostrov dinosaurů (pův. název: Utazás a dinók szigetére).
Ve volném čase se ráda procházím v přírodě, hraji na hudebních nástrojích a čtu knihy. Ráda pozoruji maličkosti kolem sebe a všímám si tak detailů, které jiní nevidí.


Kdy jsi začala s ilustrováním? Studovala jsi na nějaké umělecké škole?

Kreslím už od malička, ale jsem samouk. Ilustrovat jsem se naučila, a ještě se pořád učím, sama. Ráda se zdokonaluji ve své profesi a přitom zkouším nové techniky.


Co pro tebe znamená tvořit a co je pro tvou tvorbu typické?

Kreslení je pro mě meditativní proces, protože vytvářet nové světy je pro mě uklidňující a osvobozující pocit.


A jsem velkou obdivovatelkou Austrálie a kultury jejích domorodců. Jejich umění je mnohem více než čáry a tečky. Vyprávějí příběh o Času snění (Dreamtime), který je místem existujícím mimo prostor a čas, kdy minulost, přítomnost a budoucnost splývají do jednoho celku. Často se inspiruji tímto přístupem.
Nekreslím to, co vidím, ale to, jak si danou postavu „vysním“ nebo jak si ji představuji. S tím se pojí i výběr mého uměleckého jména Weero – v jazyce australských domorodců znamená korela. A před osmi lety jsem měla korelu jménem Tütyüke, která mi přirostla k srdci.


Jak ses dostala k digitální ilustraci? Ilustruješ někdy i tradičními technikami?

Digitální ilustraci se věnuji přibližně tři roky. Od malička bylo mým snem stát se grafičkou/ilustrátorkou, avšak nikdy jsem nenabrala odvahu se do toho pustit naplno. Až dosud.
Pokud mám volno a čas pro sebe, čeho je, upřímně, u dvou malých dětí velmi málo, tak ráda tvořím tradičními technikami. Vždy jsem se chtěla naučit malovat akvarelovými barvami. Před půl rokem jsem s tím dokonce i začala, ale od té doby jsem se k tomu bohužel více nedostala.


Co máš na ilustrování nejraději?

Je to kreativní proces, který mě uklidní a nabíjí energií.


Jaké motivy ráda ilustruješ?

Nejraději kreslím zvířata a mou největší vášní jsou ptáci. Ráda kreslím malé detaily, které může člověk na ilustracích doslova „hledat“. Harmonie barev, milý a současně rozpoznatelný tvar postav jsou pro mě také důležité aspekty při kreslení.


Co bys vzkázala začínajícím ilustrátorům?

Nikdy se nebojte vyrazit na vysněnou cestu. I když je často těžká, a narazíte na různé překážky, je třeba začít znovu. Pamatujte: cesta je vždy velmi dobrodružná a poučná. :)


Rozhovor pro vás připravili Valentína & Emese


Sdílejte článek svým přátelům