Co všechno na začátku školního roku budete potřebovat?

Jak udělat z nákupů dobrodružství?

Nový školní rok a nákupy školních pomůcek mohou být příjemným dobrodružstvím, během kterého si s dětmi užijete společně strávený čas. Jak začít? Dopřejte dítěti prostor vybrat si školní pomůcky, které bude v průběhu roku potřebovat. Podpoříte jeho možnost volby a zároveň ho povedete k odpovědnosti. Věcí, které si samo vybere si bude více vážit a dávat na ně pozor.

Seznam pomůcek, co s ním?

Seznamy pomůcek pro konkrétní ročník jsou dostupné i na internetu.
Některé školy nebo třídní učitelé (učitelky) zasílají rodičům seznamy školních potřeb ještě před začátkem roku, jiné až během prvních školních dní. Doporučujeme vám nehrnout se hned do papírnictví a nakupovat vše bez rozmyslu a najednou.
Pomůcky můžete nakupovat i postupně, tak, jak je děti budou reálně potřebovat. Každý pan učitel (každá paní učitelka) má jiné požadavky. Proto je dobré věci nakupovat až po nástupu do školy, když je jasno, co přesně budou děti pro výuku potřebovat.

Co tedy koupit a s čím počkat?

Na začátek si napište na jeden papír vše potřebné z dostupných seznamů. Pak do procesu pozvěte vaše malé odborníky. Zkuste se jich zeptat, co jim minulý rok chybělo. Zjistěte, co by jim pomohlo, aby se jim učilo lépe a pohodlněji.

PŘED SAMOTNÝM NÁKUPEM SI POLOŽTE A ZODPOVĚZTE TĚCHTO 5 OTÁZEK:

  • Co je potřeba mít k dispozici pro výuku už v prvních školních dnech?
  • Které pomůcky můžeme dokoupit kdykoliv během školního roku?
  • Kolik kusů tužek, per, sešitů nebo výtvarných potřeb využije dítě opravdu ihned?
  • Jaké věci na seznamu můžeme použít z loňského roku?
  • Jaké pomůcky dokážeme koupit ve výhodnějším balení na internetu a rozdělit se třeba s kamarády/sousedy/známými?

Jak dítě do nákupu školních pomůcek zapojit ?

Nákup školních může být i zábava, když si ho dobře naplánujete. Poté co vyhodnotíte, které školní pomůcky potřebuje dítě opravdu hned, společně si o naplánovaných nákupech promluvte. Vysvětlete dítěti, že půjdete nové školní pomůcky nakoupit společně. Učení samo o sobě má být zábavné a příjemné, stejně jako příprava na něj. Pokud dítě do procesu nákupů zapojíte, jsou to první krůčky na jeho cestě k samostatnosti. Dítě tím naučíte mít přehled například i o cenách pomůcek. Jedno ztracené pravítko stojí stejně jako dva pytlíky bonbónů. Pokud děti dostávají kapesné, je z výchovného hlediska zajímavé zkusit jim cenu za ztracené věci odečíst. Uvidíte, že se jako zázrakem najednou pastelky i tužky ztrácet přestanou nebo se ztráty alespoň výrazně omezí.

Udržet rozpočet je důležité

Jednoduchá rada: k nákupu školních pomůcek přistupujte s chladnou hlavou. Pokud si hned na začátku rozdělíte pomůcky na potřebné a nepotřebné, koupíte potřebný počet kusů na začátek a uděláte si přehled cen v konkrétních papírnictvích, můžete ušetřit nemalé peníze. Ušetřené peníze se vám na začátku školního roku určitě budou hodit na SRPŠ nebo třeba na kroužky.

Mějte ale na paměti, že do některých pomůcek se investovat vyplatí. Školní tašku, penál, krabičku na svačinu, zdravou láhev nebo přezůvky se vyplatí vybírat s ohledem na kvalitu. Pokud jde o věci, které mají přímý vliv na zdravý vývoj dětí, je vždy nutné zvážit poměr kvality a ceny. Platí tu stejné pravidlo jako u jakékoliv jiné prevence. Vyplatí se investovat např. do ergonomické aktovky, než za pár let řešit ortopedy a fyzioterapeuty. Děti kvalitu rozhodně dobře prověří. Potřebují věci, které vydrží časté a náročné používání.


V dnešní době je rozhodně důležité dětem vysvětlit i důležitost ekologických materiálů a recyklace. Použité pastelky z minulého roku se nemusí hned vyhazovat a plastovou krabičku na svačinu může nahradit ekologický plátěný pytlík. Uvědomte si také, že stanovením a dodržením rozpočtu učíme děti nakupovat s rozvahou a mírou. Promyšleným nakupováním chráníme krom vlastní peněženky i přírodu.


První školní den

Nový školní rok 2020/2021 začal v uterí 1.září. První školní den není potřeba dětem školní tašku ani jiné školní pomůcky dávat. Pobavte se s vaším dítětem o tom, co by udělalo radost jeho paní učitelce (panu učiteli). Může to být čokoláda, květina nebo ručně vyrobená drobnost. Jakákoliv pozornost na přivítanou umí vykouzlit úsměv na rtech a nastartovat krásně nový školní rok.

Článek pro vás napsala Majka

Stáhnout Nákupní seznam školních pomůcek.


Sdílejte článek svým přátelům