Dětský pokoj v klasickém paneláku - INSPIRACE

Dětský pokoj v celém bytě

Rodič míní, dítě mění! Asi do dvou, tří let dítě roznáší hračky po celém bytě, proto je máma radši, když ho má neustále na očích. Podvolí se situaci a zařídí mu malý koutek v každé místnosti. Pokud bydlíte v klasickém malém panelákovém bytě, pak využijete opravdu každý kousíček volného místa. Tu je pár rad co se osvědčilo nám:

  • Otevřené regály na hračky – jsou snadno dostupné a na rozdíl od běžných skřínek v dětském pokoji si při jejích otevírání dítě nepřivře prstíky mezi dvířka.
  • V obýváku jsme měli stojan na noviny a v něm dětské knížky ale také velký box na hračky, do kterého se daly vcelku rychle naskládat.
  • V ložnici jsme dva spodní regály knihovny vyčlenili na dětské knihy. Hned vedle na zemi jsme nechali matrace z děcké postýlky a tím vytvořili čtenářský koutek. Dítě si tak může lehnout, pokud je unavené, nebo si jen tak hrát v takovém koutku.
  • V kuchyni jsme měli malou kuchyňku a učící věž, aby se dítě co nejvíce mohlo zapojovat do vaření.
  • Na chodbě jsme na jednu stěnu namontovali tabuli na křídové fixy , dítě tak mohlo vestoje kreslit. Postačí také balící papír nalepený ze zadní strany dveří, pokud nechcete montovat tabuli přímo na zeď. Nebo zkuste tabulovou barvu. Kreslení ve stoje je pro děti přirozenější a zároveň se vyhnete počmáraným stěnám.
  • V chodbě ve volném výklenku jsme umístili malý regál s boxy na hračky, ale také na sponky, gumičky, čelenky, kartáčky a na stěnu za ním velké zrcadlo. Zde se naše dcerka ráda hrávala na kadeřnictví, stačilo donést židli.

My tě z té ložnice dostanem!

Jak dlouho spalo vaše děťátko s vámi v ložnici? My jsme měli „tříletiště“ asi do dceřiných čtyř let. V dětském pokoji byla tatínkova pracovna i proto se nám do velkých změn příliš nechtělo. No přišli školkařské viry a často se dceřiny nemoci přenášely i na nás rodiče. Věděli jsme, že bude lepší, když bude mít vlastní pokojíček. Jednou jsme se dívali na princeznovské pohádky a dcerka zahlásila, že pokud by měla baldachýn nad postýlkou, spávala by ve vlastním pokojíčku. Vybrali jsme spolu s ní růžovou záclonovou látku a ušila jsem baldachýn. Přes nejbližší víkend dcerku hlídali prarodiče, vymalovali jsme, přestěhovali nábytky a světe div se, baldachýn opravdu zabral. Od té doby jsme v ložnici sami.

Stejným způsobem by mohly zafungovat kolekce nálepek pro dětský pokojíček. Pokojíček se stane pro dítě pohádkově přitažlivý a přitom vás to nestojí mnoho času ani námahy. Posaďte si dítě na kolena a spolu vyberte, co by je nadchlo pro velkou „spinkací“ změnu.

A kde si bude dělat úkoly?

Když přijde čas nástupu do školy, rodiče začnou uvažovat nad změnami v dětském pokojíčku. Dítě potřebuje prostorný stůl na psaní domácích úkolů a místo, kde si bude odkládat své školní potřeby. Avšak pro děti je stále důležité mít dostatek místa na hraní.

Počítejte s tím, že na začátku budete s úkoly trochu pomáhat a tudíž je dobré, pokud si můžete ke stolu přisednout spolu s dítětem.

Snem každého rodiče je, aby si dítě hned od začátku samostatně chystalo do školy školní aktovku i oblečení. Vytvořte mu proto vhodné podmínky ať má každá věc své místo: Kde odložit školní tašku po příchodu ze školy? Vyhraďte zásuvky nebo poličky pro učebnice, pracovní listy, písanky, psací potřeby. Vyvěste rozvrh hodin někde blízko na viditelné místo a pak jej pouze zkontrolujte.

Přechod ze školky plné her do školy plné povinností je pro dítě velká změna. Je důležité zavést systém a dobře uspořádat pokojíček, aby sme vedli dítě k samostatnosti z které bude mít dobrý pocit a bude se cítit důležitě. Vylepšený pokojíček dítě povzbudí: „Mně se moc líbí takový pokojíček dekorován pro školáka!“ Jednoduchou, rychlou a efektní změnu dětského pokojíčku dosáhnete momocí nálepek na stěnu. Je to kreativní spůsob jak změnit vzhled pokojíčku a také zapojit do této změny naše dítě. Je to opravdu zábava pro celou rodinu.

Puberta a studentské časy přinesou určitě další změny do pokojíčku, ale ty zatím nemáme prožité.

Článek připravila Juliana ze stránky Školské potreby.


Sdílejte článek svým přátelům