Jak útulně a funkčně zařídit dětský pokoj na 9m²

Hledáte způsob, jak přeměnit malý dětský pokojíček na kouzelný a funkční prostor?

  • Zařídit dětský pokoj na ploše 9m² může být výzvou, ale s trochou kreativity a správným výběrem nábytku a dekorací se tento malý prostor stane útulným a funkčním místem.
  • Správné zařízení dětského pokoje je rozhodující pro rozvoj a pohodu dítěte. To není jen místo ke spaní; je to hrad plný fantazie, laboratoř pro malého vědce nebo knihovna, kde se rodí láska k příběhům.
  • Vytvoření stimulujícího a funkčního prostředí v takovém malém pokoji je umění, které vyžaduje zručnost a představivost. V tomto článku si povíme pár tipů a rad, jak takový prostor zařídit co nejefektivněji.

1. Využití vertikálního prostoru

V malých pokojích je klíčové maximální využití vertikálního prostoru. Vysoké, úzké skříně a poličky jsou ideální pro ukládání hraček a knih, aniž by zabíraly příliš mnoho podlahové plochy. Závěsné organizéry mohou být umístěny za dveře nebo na zeď, čímž poskytují další prostor pro drobnosti, které chcete mít po ruce, ale nechcete, aby zabíraly místo na podlaze. Také jsou snadno dostupné i pro malé děti.

2. Multifunkční nábytek

Investujte do nábytku, který má více funkcí. Například postel s úložným prostorem pod ní, kde můžete uložit sezónní oblečení, ložní prádlo nebo hračky. Pokud máte dvě děti v jednom pokoji nebo chcete s děťátkem usínat někdy vy, vysouvací postele jsou ideálním řešením. Během dne můžete jednu postel schovat a vytvořit tak více místa pro hraní.
Vyberte si regálový systém, který můžete přizpůsobit podle aktuálních potřeb. Modulové regály mohou sloužit na knihy, zároveň mohou mít uzavřené části pro hračky nebo jiné předměty, které chcete mít mimo dohled. Takové kousky šetří místo a poskytují více funkcí, což je ideální pro kombinaci spánku, hry a učení.

3. Světlé a pastelové barvy

Barvy mají významný vliv na atmosféru a vnímání prostoru, a proto by výběr barev měl být promyšlený. V malých prostorách, jako je dětský pokoj o rozměru 9m², je důležité použít barevné schéma, které přispívá k pocitu otevřenosti a vzdušnosti.
Při výběru barev se držte světlých odstínů, které vizuálně zvětší prostor. Pastelové tóny nebo světlé neutrální barvy jsou ideální a poskytují dokonalé plátno pro barevné dekorace a nálepky na zeď, které dodají pokoji příběh.

4. Dostatek světla

Správné osvětlení může vytvořit příjemnou a útulnou atmosféru v dětském pokoji. Vyberte si stropní svítidlo, které poskytne dostatek světla a doplňte jej o malé noční lampičky nebo světelné řetězy, které přidají pokoji kouzlo a pomohou dětem při usínání. Závěsy s jemnými vzory nebo barevnými detaily mohou přidat do pokoje eleganci a hravost.

5. Kvalita a správný výběr materiálů

Při zařizování dětského pokoje na ploše 9m² nezapomeňte na bezpečnost a pohodlí. Vybírejte kvalitní materiály a nábytek s bezpečnými, zaoblenými hranami. Jelikož dětský pokoj je často místem plným života a her, je důležité, aby materiály byly odolné a měly dlouhou životnost. To znamená, že by měly být schopny odolat běžnému opotřebení, jako jsou oděrky, škrábance nebo snadno očistitelné skvrny. Kvalitní materiály nejen zvýší estetickou hodnotu pokoje, ale zajistí i to, že prostor bude pro vaše dítě bezpečný a příjemný, což je v konečném důsledku nejdůležitější.

6. Nálepky na zeď

Nálepky na zeď jsou skvělým řešením pro oživení dětského pokoje, aniž byste museli investovat do trvalých změn. V naší nabídce naleznete různé motivy – od pohádkových postaviček, přes zvířátka, vesmírne témata, až po auta, dinosaury či samolepky se jménem děťátka. Jsou snadno aplikovatelné a v případě potřeby je můžete jednoduše odstranit nebo vyměnit.

7. Kreativní a vzdělávací dekorace

Vytvořte v pokoji koutek pro kreativitu s tabulí na kreslení nebo magnetickou tabulí, kde může vaše dítě vyjádřit svou tvořivost. Také lze použít barvy na zeď, které jsou zároveň tabulové. Vaše dítě si tak může kreslit, psát a přidávat své kreativní nápady přímo na zeď. Doporučujeme však takovou barvu nepoužít na celou stěnu, ale jen na nějakou její část, jelikož tyto barvy jsou v tmavých odstínech a to by mohlo opticky zmenšovat prostor. Vzdělávací plakáty s abecedou nebo nálepky s rostoucím metrem mohou být také zábavným a interaktivním doplňkem.

8. Malé detaily, silný dojem

Dejte si pozor, abyste nepropláceli velké plochy různými dekoracemi. Pokud zařizujete malý dětský pokojíček, jednoznačně platí, že méně je více. Malé detaily, jako barevné polštářky či fotografie a kresby vašeho dítěte dodají pokoji jedinečný charakter a ukáží dítěti, že jeho prostor je skutečně jeho vlastním světem. V naší nabídce naleznete také fotoobrazy či cedulku s údaji o narození děťátka, které Vám budou připomínat ty nejkrásnější momenty vašeho života. Prázdný prostor na stěně můžete vyplnit i plakátem s iniciálkou a jménem vašeho děťátka, který si můžete ZDARMA stáhnout zde.


Každý, i malý dětský pokojíček, může být dokonalým místem pro růst a rozvoj vašeho děťátka

Jak vidíte, i malý pokoj může sloužit velkým snům. Stačí jen trochu kreativity, pár kouzelných triků s nábytkem a osvětlením, a každá část pokoje se stane světem plným možností. S našimi tipy a triky můžete přeměnit každý centimetr na multifunkční, bezpečný a vizuálně přitažlivý prostor, který bude podporovat kreativitu a učení. Nezapomínejte, že klíčem je vybrat kvalitní a bezpečné materiály, organizovat s důrazem na multifunkčnost a vybírat barvy, které rozjasní a opticky zvětší pokoj. A díky našim dekoracím a nálepkám na zeď můžete snadno aktualizovat vzhled pokoje podle zájmů a věku vašeho dítěte.


Podívejte se na naši nabídku a objevte, jak jednoduché a zábavné může být zařízení dětského království. Nechte se unést fantazií a společně s vaším dítětem vytvořte místo, kde budou sny a dobrodružství ožívat každý den.


Článek pro vás napsala Valentína.


Sdílejte článek svým přátelům