Jak vyladit pracovní místo

Dětský pokoj se nám může zdát jen jako prostor mezi čtyřmi stěnami. Ale pro děti je to jejich vlastní, malý svět. Proto by pokoj pro školáka měl být nejen funkční, ale i inspirativní. Měl by to být prostor, kde se dítě cítí bezpečně, umí se v něm plnohodnotně učit, dělat domácí úkoly, ale zároveň si tam umí i oddychnout, pohrát si nebo relaxovat. Před začátkem školního roku se ve většině domácností dětský pokoj uklízí. Je potřeba udělat v něm prostor pro školu a také “inventuru”, vytřídit nepotřebné věci a hračky. Zjistíme tak zároveň “nedostatky”, které lze ještě před nástupem do školy odstranit.


TŘI ZÓNY V DĚTSKÉM POKOJI
Psychologové rozdělují dětský pokoj na tři funkční zóny: zónu na učení, zónu na hraní a zónu na spaní.


Kam umístit pracovní místo pro školáka?

Při vytváření prostoru pro školní povinnosti je vhodné v dětském pokoji vycházet z doporučení, ale zároveň zohlednit individuální potřeby vašeho dítěte. Různé věkové skupiny mají odlišné potřeby. Dítěti může vyhovovat práce v jiné části místnosti, než bychom se třeba mylně domnívali.
Je to stejné, jako u nás dospělých. Také nám v práci nemusí vyhovovat např. sedět zády ke dveřím, může nám to být nepříjemné. Děti to vnímají stejně. Najděte tedy společně takové místo, kde se bude dítě cítit bezpečně a zároveň se v něm bude umět dobře soustředit.

Jak má pracovní místo pro školáka vypadat?

Školákovi by v první řadě v pokoji neměl chybět psací stůl. Pokud vybereme stůl výškově nastavitelný, bude nadčasový a funkční. Stůl by měl být prostorný a umístěn tak, aby mělo dítě při práci dostatek světla.

Dostatku denního světla dosáhneme umístěním stolu pod okno nebo do jeho blízkosti. Denní světlo je pro děti nejzdravější a pokud máme dobře vyřešené i stínění, dá se využít v každém ročním období. Pro zimní měsíce a večerní učení je potřeba mít na stole i lampičku.

K psacímu stolu neodmyslitelně patří židle. Ta by měla být především ergonomická, výškově nastavitelná a polohovatelná. Pro podporu ramen a krční páteře je dobré mít na židli i opěrky. Delší sezení by nemělo dítěti způsobovat bolest a ztuhnutí svalů. Pro děti je dlouhé sezení nepřirozené a musí si na něj teprve zvykat. Dovolte jim tedy změny polohy během učení, možnost krátce se proběhnout apod. Dbejte vždy na to, aby dítě na židli sedělo správně. Vytváří si tak návyky na celý život.

Kam umístit všechny pomůcky a učebnice?

Dostatek místa a minimum věcí na stole pomohou dítěti udržet pozornost. V blízkosti stolu pro děti zajistěte dostatek úložného prostoru. Mnohé psací stoly mají systém zásuvek na cokoliv, co je potřeba mít při ruce. Případně lze zásuvkovou skříňku pořídit zvlášť. Učebnice a sešity lze umístit na různé poličky a knihovny, aby je děti měly od stolu na dosah. Nezapomeňte ani na odpadkový koš pod stolem.

Kreativní a inspirativní doplňky rychle a jednoduše

Aby se dítě cítilo příjemně v prostoru, kde bude pracovat na svých školních povinnostech, je skvělé ho do výběru doplňků aktivně zapojit. Připravili jsme pro vás pár nápadů a inspirace z naší nabídky.

K pracovnímu stolu je vhodné umístit nástěnku. Dítě si ji může dotvářet dle svých potřeb. Díky ní bude mít důležité připomínky, termíny a oblíbené obrázky vždy na očích. Na výběr pro vás máme nástěnek hned několik: korkovou, popisovatelnou magnetickou nebo popisovatelnou křídou.

Mít po ruce rozvrh hodin moc pomůže, především v prvních týdnech, než si ho dítě zapamatuje. Praktickým doplňkem do dětského pokoje (nebo třeba i skvělým dárkem pro prvňáčka) je rozvrh hodin, který si dítě s vaší pomocí sestaví samo.

Pomůckou pro studium zeměpisu nebo pro všeobecný přehled je nástěnná mapa světa. Její aplikace je jednoduchá a rychlá. Nálepka mapy světa podporuje nejen edukaci. Zároveň je krásným estetickým prvkem v dětském pokoji. Děti se do značné míry učí vizuálně a potřebují “věci” vidět v souvislostech. Mapa světa jako pomůcka pomáhá dětem podvědomě vnímat, jak je náš svět rozložený. Slepé mapy pro něj tedy jednou budou hračka.

Detaily, na kterých záleží, ale nemusí být hned

Na detailech záleží. Použité barvy, tvary nebo materiály ovlivňují celkový dojem a atmosféru v místnosti. Zapojit děti do zařizování pokoje je tedy podle nás skvělá volba.Dovolte dítěti, aby si vybralo úložné boxy nebo praktické drobnosti na stůl. Bude z toho mít radost a zároveň mu svěříte více kontroly nad jeho vlastním životem. Myslete na to, že tento prostor vytváříte pro konkrétní dítě a rozložení nábytku ani jiných věcí v pokoji tedy nemusí být rozhodně konečné. Během školního roku se může stát, že pokojíček bude potřeba přeorganizovat a uzpůsobit více aktuálním potřebám dítěte.


NAŠE RADA NA ZÁVĚR:
Nezapomeňte na zpětnou vazbu a ptejte se průběžně svého dítěte, zda mu židle nebo výška pracovního stolu vyhovují. Možná časem přijde na to, že by mu více vyhovovalo mít šuplíky vpravo místo nalevo. Nebo zjistíte, že si lampičkou stíní a potřebuje ji přesunout na druhou stranu stolu. Mějte neustále oči a uši otevřené, aby dětský pokoj byl pro vaše dítě příjemné, efektivní a motivující místo. A nebojte se ho průběžně společně přizpůsobovat jeho novým potřebám. Změna je život a s každou změnou dělá vaše dítě další důležitý krok životem.


Článek pro vás napsala Majka


Sdílejte článek svým přátelům