Jak zvládnout začátek školního roku

1. Školní rok si naplánujte

Podívejte se společně, co vás jako rodinu ve školním roce čeká a nemine. Je skvělé si delší časový úsek rozdělit na několik menších a kratších, pro děti lépe uchopitelných. Například kolik víkendů bude do podzimních prázdnin? Co pro dané období máte v plánu? Děti tak získají přehled, co je čeká a umí se na to lépe připravit. Pomoci vám v tom může i náš článek, kde se dozvíte o plánování školního roku více.

2. Udělejte si společný výlet

Netradičně, do papírnictví na nákup školních pomůcek. Kdo z nás by si nepamatoval ty pocity, kdy jsme s nadšením otevřeli čisté, nepopsané sešity a poprvé do nich zapisovali poznámky. Vytvořte svým dětem pozitivní asociaci se začátkem školního roku a zapojte je aktivně do příprav. Pokud si u toho zvládnete popovídat i o odpovědnosti, skvělé pro vás. Jak na nákup školních pomůcek se dozvíte v tomto článku.

3. Pojmenujte emoce

Je všeobecně známo, že emoce a pocity se projevují fyzicky a čím více je zlehčujeme, zjednodušujeme a potlačujeme, tím více nezdravého tlaku si vnitřně způsobujeme. Jednoho dne se projeví a je jedno, jestli jsme dítě nebo dospělý. Zážitky se ukládají do našeho vědomí a podvědomí a vycházejí na povrch, když to nejméně čekáme.

Takže stejně, jako se děti učí pojmenovávat předměty fyzického světa, potřebují se naučit pojmenovat zážitky i ve svém vnitřním světě a chápat, co prožívají. Potom budou kdykoliv otevřeně mluvit o tom, čím si procházejí.


Jako rodiče přeci chceme, aby s námi děti otevřeně komunikovali o tom, co se v jejich životech děje. To ale není samozřejmé, nejdříve je to musíme naučit. Pár rad a jednu hru o tom, jak se naučit o emocích mluvit, najdete v našem článku o emocích.


4. Hrou proti stresu

Když už umíme poznat a pojmenovat, co prožíváme a jaké emoce námi hýbou, potřebujeme přejít k dalšímu kroku. Naučit se zvládat negativní emoce a situace, které v nás spouštějí stres a úzkost. Je potřeba umět je přijmout. Vysvětlit si, že jsou běžnou součástí života, je tedy naprosto v pořádku je mít. Nemusíme je tedy schovávat a stydět se za ně, pouze se s nimi potřebujeme naučit pracovat.

Existují metody, které v těžkých situacích nám i dětem pomohou navrátit se do reality. Uvědomit si, že to, co zažíváme nejsme “my” a že to, co “se nám to děje” za chvíli přejde. Jakýkoliv fyzický a smyslový kontakt s realitou pomáhá naší mysli odejít z negativního nastavení. Např. správné “prodýchávání situací” tělo dostatečně okysličí, uvolní stažené svaly, tělo pak může opět zdravě fungovat i relaxovat.


Jako pomůcku na zvládnutí stresu a obav (nejen) na začátku školního roku jsme pro vás připravili hru, kterou jistě všichni znáte. Návod je jednoduchý. Hru si stáhněte a společně s dětmi vystřihněte a složte. A pak už si můžete hrát a o všem si také dobře popovídat.


Článek pro vás napsala Lucka

Hra ke stažení


Sdílejte článek svým přátelům