Jak s dětmi rozplánovat školní rok?

Letní prázdniny skončily a děti čeká nový školní rok. Změna prázdninového režimu ovlivňuje život nejen školákům, ale i všem rodinným příslušníkům. Jak zvládnout počáteční stres a shon prvních školních dnů a týdnů? Naplánujte si s dětmi průběh celého školního roku. Ukážeme vám, jak na to.

Nezapomeňte, že děti vnímají čas jinak

Ty menší počítají, kolikrát se ještě vyspí, než půjdou na výlet nebo do školy. Ty větší zase počítají, kolikrát ještě musí jít do školy, než začnou prázdniny. *Pomozte jim lépe čas pochopit a vnímat čas pro povinnosti a domácí úkoly a čas volna a odpočinku.

Začněte jednoduše. Dopřejte si společný čas a prostor a vytvořte s dětmi jejich vlastní nástěnku s plánovacím kalendářem. Plánovací kalendář určitě znáte ze své vlastní práce. Pomáhá vám při rozdělování úkolů, plánování dovolené a osobního volna. Podobný kalendář můžete vytvořit spolu s vaším dítětem. Díky němu bude vědět, co ho v průběhu roku čeká. Např. na co se může těšit a nebo naopak s předstihem začít připravovat.

Jak s plánováním začít? Začneme školním rokem

Nejprve si projděte celý školní rok. Zjistěte, kolik má týdnů, kdy jsou prodloužené víkendy, Vánoce, Velikonoce, podzimní, pololetní, jarní a letní prázdniny a jiné svátky. Všechny si do kalendáře vyznačte. Pohrajte si s barvami a zvýrazněte náročnější období, například kvůli závěrečným písemkám. Při sestavování plánu ujistěte své dítě, že spolu určitě všechno zvládnete. Vysvětlete mu, k čemu mu tento plán může být užitečný.

Jako pomůcku jsme pro vás připravili kalendář prázdnin na školní rok 2020/2021. Můžete si jej zdarma stáhnout, vybarvit a vyplnit podle vašich potřeb.


Další rozměr plánovacího kalendáře získáte, pokud do něj společně s dítětem zapíšete narozeniny a jmeniny rodinných příslušníků a kamarádů. Dítě se stihne včas připravit na gratulaci, nakreslit přání nebo dokonce vyrobit vlastní dárek. Každého potěší, pokud si na něj v “jeho” den vzpomene. V naší nabídce najdete kalendáře různého druhu, ktoré vám s tým pomôžu.


Školní rok tvoří dny a týdny. Naplánujte i ty.

Pokud chcete pomoci dětem průběh roku naplánovat efektivněji, zaznamenejte do plánu důležité události jednotlivých dnů. Povinnosti, kroužky, návštěvy, důležité schůzky i volno. Při sestavování podobných plánů je vždy potřeba myslet na to, že každé dítě je jedinečné, má svoje tempo a svoje potřeby.

Z vlastních zkušeností víme, že čas plánování lze dobře využít i pro zajímavé debaty s dětmi. Nechte jim nejprve prostor vyjádřit své představy a pocity. Budete možná sami překvapeni, co všechno se dozvíte. Využití pro kalendář najdete určitě ještě celou řadu. Například lze díky němu mnohem efektivněji vysvětlit povinnosti v rodině a ve škole nebo třeba řešit vztahová témata, které dítě aktuálně zpracovává.

Zapojením dětí do procesu plánování jim dáte pocit důležitosti a možnost o věcech spolurozhodovat. Tato pomůcka má sloužit hlavně jim. Připravuje je odmalička nenásilně na to, jak mít čas pod kontrolou, což se jim v budoucnu bude určitě hodit.

Stáhnout kalendář školních prázdnin 2020/2021.

Článek pro vás napsala Majka


Sdílejte článek svým přátelům