Zdi v dětském pokoji: Jak barva a motivy ovlivňují děti

Přemýšleli jste někdy o tom…

Dřívě, než se pustíte do zařizování dětského pokoje nebo jeho předělávky, zeptejte se sami sebe:

  • Pro koho zařizujeme dětský pokoj? Novorozenec, miminko, batole, teenager?
  • Podle koho zařizujeme dětský pokoj? Podle sebe nebo podle potřeb dítěte?
  • Jak velký je prostor, který chceme zařídit a co všechno do něj potřebujeme umístit?
  • Kolik peněz jsme už utratili na hračky a odkládací prostor, který se nachází „jen na zemi“?

Zamysleli jste se někdy nad tím, že zdi v dětském pokoji jsou největší plochou, kterou můžete zapratat nebo efektivně využít k rozvoji dítěte? Jak se říká: vymalovat nestačí. Proč?


Děti vnímají barvy jinak než dospělí

Barvy v místnosti ovlivňují náladu nejen u dospělých, ale také u dětí, které na nich reagují na fyzické úrovni. Vědecké studie dokazují, že světlo z barev vstupuje do hypotalamu, který řídí nervové centrum, srdeční frekvenci a dýchání. Slyšeli jste, že i novorozenec reaguje na barvy? I proto je dětská žloutenka léčena modrým světlem.

Zrak u miminek se začíná vyvíjet přibližně po 6. měsíci a pokračuje až do věku 10 let. Současně se vyvíjí mozek a nervová spojení. Kolem 5 – 6 let věku dítěte se ustálí, ačkoli stále není ukončen. V tomto věku děti ještě neumí číst a psát a tak se při navazování komunikace více spoléhají na vizuální materiál. Vědci z Kalifornské univerzity zjistili, že malé děti si vybírají světlé barvy pro vyjádření pozitivních pocitů a tmavé barvy pro vyjádření těch negativních. Barvy mohou být proto velmi užitečným nástrojem při přístupu k emocím dětí.


Barva má rozhodující význam při rozvoji kognitivních a motorických schopností. Zatímco se miminka mohou cítit neklidně v pokoji převážně žluté barvy, klidné mohou být v místnosti, kde jsou zkombinovány barvy jako modrá, zelená a žlutá. Přirozeně každá místnost v našich domácnostech je důležitá. Ovšem dětský pokoj musí být atraktivní a zábavný. S prvky, které přispějí k pozitivní výchově a rozvoji mozku. Buďte proto při navrhování dětských pokojů a výběru barev či motivů obzvláště opatrní a citliví.


Hodí se na zeď více geometrické vzory nebo zvířátka?

Teď už víme, že miminka vnímají barvy a tvary od narození. Přestože se zrak u novorozence neustále vyvíjí, již po velmi krátké době dokáže vnímat vysoký kontrast barev, tvarů a velikostí.

Na základě výzkumů a vlastních zkušeností doporučujeme umístit samolepky s kontrastními vzory a barvami na zdi kolem přebalovacího pultu nebo hrací plochy v místnosti. Nálepky budou stimulovat děťátko, upoutají jeho pozornost a udrží očka v pohybu. Vybrat si můžete například z teček. Ty symbolizují nekonečno a ženskost. Nebo zkuste trojúhelníky, které symbolizují energii a stabilitu.

S geometrickými vzory pracujte opatrně, zejména v části určené ke spaní. Mohou být pro děťátko, které se snaží usnout, příliš stimulující. Nad postýlku můžete umístit oblíbená černobílá zvířátka, které rovněž splní účel, avšak nebudou působit rušivě, ale naopak – uklidňujícím dojmem.


Faktem zůstává, že zraková ostrost právě narozeného miminka není zcela vyvinuta. Existují studie, které mluví o tom, že novorozenec vidí pouze černobíle, ačkoli jiné studie potvrzují, že novorozenci dokážou rozlišovat mezi barvami jako je červená, modrá, zelená a žlutá. Slyšeli jste, že když je kojencům prezentováno celé chromatické spektrum barev, tráví více času díváním se na červenou a modrou než na žlutou a zelenou? :)


Jaké barvy zdí jsou ideální do dětského pokojíčku?

Ruku na srdce: zde záleží na vašich preferencích a na tom, čeho chcete dosáhnout v dětském pokojíčku. Sázkou na jistotu je bílá zeď, kterou můžete dekorovat třeba přelepitelnými samolepkami a obrazy pro děti ať už podle věku, oblíbených motivů a barev, případně s konkrétním záměrem. Ovšem INSPIO nástěnné dekorace se kamarádí také s barevnými stěnami.

Našim cílem je vytvářet kolekce zboží tak, abyste dokázali zařídit dětský pokojíček v jednom stylu a podle potřeb jej přizpůsobovat. Zatímco pro novorozence můžete zvolit kontrastní samolepky na zeď, už pro roční miminko si umíte vybrat barevnější motivy dekorací a se zdobením stěny si hrát. S INSPIO přelepitelnými samolepkami z textilní fólie dokážete dětský pokoj změnit za pár minut, jelikož se dají snadno aplikovat a odstranit. Když zatoužíte po změně, nemusíte opětovně malovat celý prostor v pokojíčku.


Kdy zvolit teplé odstíny barev do dětského pokoje?

Obecně je známo, že zejména ve větších místnostech působí teplé barvy šťastněji a útulněji. Stejného efektu s nimi dosáhnete v pokojích, které jsou orientovány na sever, případně na východ. Nápomocné budou tam, kde není dostatek přirozeného světla nebo kde potřebujete zvýšit kreativitu a produktivitu. Co od těchto barev můžete očekávat?

  • Rudá barva je vysoce emotivní barva, která energizuje tělo, zvyšuje srdeční frekvenci, krevní tlak a zrychluje dýchání. Přitahuje veškerou pozornost a zkresluje působení ostatních barev. Spojuje se se zvýšenou agresivitou, neschopností soustředit se a dokonce is bolestmi hlavy. Její silný a teplý efekt může být v dětských pokojích zmírněn v kombinaci s béžovou, modrou a hnědou barvou.
  • Oranžová je barvou, která zlepšuje kritické myšlení a paměť a snižuje pocit únavy. Tato barva má výrazný společenský charakter, inspiruje k mezilidské komunikaci a dodává pocit pohody. Je ideální do pokojů introvertních dětí, které mají problémy se socializací. Hodně oranžové může působit jako příliš stimulující barva, takže její výrazné odstíny používejte s mírou.
  • Žlutá je barvou štěstí a motivace, ve svých jemných odstínech podporuje koncentraci, přičemž tmavé odstíny stimulují paměť a inteligenci. Proto je ideální do dětských pokojů či na hřiště. Může však u dětí vyvolávat stres, pocity hněvu a frustrace, což vede ke zvýšené úzkostlivosti a nadměrné plačtivosti. Klidnější prostředí pro děti by mohlo vzniknout použitím žluté v kombinaci s modrou a zelenou.
  • Růžová je barva, která evokuje empatii a ženskost a vytváří klidnou atmosféru. Navzdory svému počátečnímu uklidňujícímu účinku může růžová barva po čase působit dráždivě. Psychologové příliš růžové nedoporučují používat v pokojích stydlivých a introvertních dětí.

Pamatujte, že výrazné odstíny rudé, oranžové a žluté stimulují mysl a mají energizující účinek na tělo. Pokud máte příliš energické děťátko, nejsou tyto barvy na zeď vhodné, zvláště pokud má v místnosti děťátko spát. Naopak svůj účel maximálně splní v té části dětského pokoje, kde si děťátko hraje, protože cíleně podporují růst a vývoj. Abyste vytvořili v místnosti pocit rovnováhy, můžete zkombinovat teplé barvy se studenějšími odstíny, čímž snížíte jejich negativní účinky.


Frank H. Mahnke ve své knize Color, Environment and Human Response (Barva, prostředí a lidské reakce – volný překlad red.) doporučuje zvolit barvy do dětského pokoje podle věku dítěte. Pro děti v předškolním věku a na prvním stupni základní školy jsou ideální teplé a světlé barevné odstíny a pro starší děti a adolescenty doporučuje zvolit pro zvýšení koncentrace studené barvy.


Kdy zvolit studené odstíny barev?

Studené barvy mají na tělo uklidňující účinek. Dětský pokoj bude působit prostorně a uvolněně a děťátko se v takové místnosti mnohem dříve upokojí. Tyto odstíny jsou ideální do pokojů orientovaných na slunečný jih a západ, protože mají chladivý účinek a současně jsou skvělou volbou do prostoru, ve kterém má děťátko oddychovat nebo spát. Jaký je jejich další vliv?

  • Modrá zvyšuje kreativitu, zklidňuje mysl a tělo, vytváří relaxační prostředí a ochlazuje. Současně snižuje pocity úzkosti a agresivity. Je naprostým opakem rudé a jelikož je barvou oblohy a oceánu, vyvolává pocit spokojenosti, prostornosti a pohodlí. Psychologové modrou barvu doporučují do pokojů pro děti, které jsou aktivní a živé, mají problémy se spánkem nebo jsou náchylné na záchvaty vzteku, případně mají jiné problémy s chováním. Neměla by se však používat v nadměrném množství, případně v kombinaci s černou, protože může působit smutně, melancholicky až depresivně.
  • Zelená je barvou hojnosti, relaxu a zdraví. Symbolizuje přírodu, má uklidňující a uvolňující účinek na tělo a mysl, přičemž pomáhá vytvořit klidné a útulné prostředí. Snižuje úzkost a podporuje koncentraci. Slyšeli jste, že zelená barva zlepšuje schopnost číst? Jedna vědecká studie potvrdila, že pokud dětem položíte na text průhledný zelený papírek, zlepšíte jejich schopnost číst a lépe porozumět textu.
  • Fialová působí luxusně, spojuje se s bohatstvím a královskou hodností. Přitahuje pozornost a zlepšuje koncentraci, přičemž podporuje tu část mozku, která rozvíjí kreativitu, no zároveň působí uklidňujícím dojmem. Psychologové ji doporučují aplikovat v dětských pokojích při hyperaktivních a živých dětech. Fialová je skvělou volbou jak do pokojů předškoláků na rozvoj kreativity při tvůrčích činnostech, tak i do pokoje školou povinných dětí, aby rozvinuly své studijní schopnosti.

Při výběru tmavých a studených barev buďte opatrní, protože mohou vyvolávat pocity chladu a rezervovanosti, pokud je atmosféra v prostoru příliš strohá nebo nastává šero. Pro zjemnění tohoto efektu doporučujeme zkombinovat studené barvy s neutrálními, krémovými odstíny.


Jaké barvy zvolit do teenagerského pokoje?

Dospívající mají tendenci opustit barevné spektrum a začínají se orientovat víc k černé a bílé barvě. Avšak ideální barvou pro teenagery je právě hnědá. Proč?

Narozdíl od černé barvy je hnědá barva v prostoru vnímána jako podporující, spolehlivá, klidná a vyrovnaná. Hnědá je nápomocná při rozvíjení pocitů zodpovědnosti a ochrany a pozitivně ovlivňuje rozvoj vztahů ať už v rodině, nebo mezi přáteli. Současně zklidňuje náladu teenagerů a psychologové ji doporučují použít v kombinaci s intenzivní žlutou barvou, pokud chcete docílit úspěchu ve výchově mladých lidí.

Hnědá v kombinaci s béžovou a pastelovými barvami je také vhodnou volbou do pokojíčků či místností pro novorozence. Právě tato barva děťátku dodává pocit jistoty a bezpečí.


V tomto článku jsme se dozvěděli, že barvy a motivy opravdu ovlivňují náladu, emoce a aktivitu člověka. Kromě toho mají vliv na to, jak vnímáme atmosféru prostoru – zda na nás působí chladně nebo vroucně, prostorně nebo skličující. Mnohé vědecké výzkumy a studie jasně dokazují, jak velký vliv mají barvy a motivy na rozvoj mozku, kreativitu, produktivitu a učení od novorozenců, přes teenagery, až po dospělé.

Je zřejmé, že každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Proto v momentě, kdy budete uvažovat nad zařizováním nebo předěláváním dětského pokoje, popřemýšlejte aktivně i o tom, jak svým výběrem barev, motivů a nábytku či hraček ovlivňujete růst a chování svého dítěte. Pomůže vám to efektivněji se rozhodnout, zda chcete investovat do další skříně na odkládání hraček nebo raději zvolíte vyměnitelnou dekoraci na zeď, která může pozitivně ovlivnit vaše děťátko. Opět připomínáme, že stěny zabírají v dětském pokoji mnohem více místa než podlaha… :)


Použitá literatura a zdroje:
thespruce.com
color-meanings.com
parent.com
renketkisi.com
psychologytoday.com
askdrsears.com
Frank H. Mahnke: Color, Environment and Human Response

Článek pro vás napsala Lucka.



Sdílejte článek svým přátelům