Jak zařídit dětský pokoj? 5 nápadů a inspirací

Jak zařídit dětský pokoj?

Při zařizování pokoje pro děti zkuste oslovit své vnitřní dítě. Nesledujte jen trendy v zařizování, ty jsou pomíjivé. Ať už zařizujete dívčí pokoj, pokoj pro kluka nebo pro dvě děti, pamatujte, že kromě důležitých věcí je podstatné, aby prostor odrážel osobnost dítěte a rozvíjel jeho představivost.


Při barvách do pokoje vsaďte na pravidlo 60–30–10

Dětské pokoje jsou stvořené ke hraní a současně poskytují dětem místo k odpočinku a spánku. Proto doporučujeme, abyste se při výběru barev řídili pravidlem 60–30–10.

  • 60 % místnosti tvoří základní barva, která se nachází na největších plochách – podlaha, stěny či nábytek. Proto je ideální, pokud je jejich barva neutrální.
  • 30 % dětského pokoje zabere doplňková barva, kterou sladíte na kobercích, hracích podložkách pro děti, dekách, závěsech a při osvětlení.
  • 10 % místnosti doplňuje dekorativní barva. Tuto barvu můžete vybrat spolu se svým děťátkem, aby mělo pocit, že dětský pokoj je opravdu jeho. Ve vybrané barvě mohou být hračky, polštářky či obrazy.

Jaká barva je ideální do dětského pokoje? Více si o tom můžete přečíst v našem článku Zdi v dětském pokoji: Jak barva a motivy ovlivňují děti.


Stavte na funkční zeď v dětském pokojíčku pro miminko, pro větší dítě, ale i v studentském pokoji. Je to zeď, kterou můžete rychle a snadno změnit a to podle toho, jak se budou vyvíjet zájmy vašeho dítěte.



Doplňky na zeď do dětského pokoje

Zdi zabírají v pokoji pro děti největší plochu. Ale nutně nemusí zůstat bílé. Vhodně zvolenými nástěnnými dekoracemi do dětského pokoje je můžete rychle a jednoduše změnit. Proč nezvýraznit barevné téma místnosti přelepitelnými samolepkami na zeď? Jinak věděli jste, že naše textilní samolepky můžete nalepit také na nábytek? :)

Jako designové doplňky do dětského pokoje můžete zvolit obrazy na zeď. Ty představují skvělý způsob, jak přidat osobitost do ložnice vašeho dítěte a to v jakémkoli věku.


Pokud zařizujete malý dětský pokoj nebo dětský pokoj v podkroví, vaše kreativní nápady neznají hranic. Zkombinujete naše dětské doplňky a jedním dechem vytvoříte nezapomenutelnou atmosféru.


Hrací plocha v dětském pokoji

Děti tráví v pokojíčku mnoho času hraním si na podlaze. Proto pokud hledáte doplněk do dětského pokoje, který funkčně vyplní prázdné místo na podlaze, můžete zvolit hrací podložku pro děti. Hrací podložka je svými funkcemi a bezpečností ideální pro miminka, která tráví čas na zemi nebo se učí plazit.

Bez ohledu na to, jaký máte doma styl zařízení, pro větší děti si můžete vybrat z nabídky korkových koberců. Korkový koberec je praktickým nápadem do dětského pokoje – pohltí zvuk a ochrání malé nožičky před studenou podlahou. Tak co, zahrajete si s dětmi závody aut, člověče nezlob se nebo budete dělat kotrmelce?


Osvětlení jako doplněk v dětském pokoji

Osvětlení v místnosti není obyčejnou záležitostí. Výrazně totiž ovlivňuje také náladu. Slyšeli jste, že v dětském pokoji by mělo být pět světelných bodů?

Jako první byste měli vhodně zvolit základní osvětlení – stropní svítidlo, které poskytne dostatek světla v celé místnosti. Poté můžete vybrat dekorativní osvětlení – lampy na poličkách nebo okenní svítidlo, které se svým jemným světlem postarají o útulnou atmosféru. Myslete i na funkční osvětlení – lampy s možností směrovat zdroj světla, například při čtení knih. A jako poslední je vhodné zvolit noční osvětlení, které ve tmě odežene strašidla nebo dětem usnadní najít si cestu na toaletu.

Dětský nábytek do prostoru

Vkus a zájmy dětí se mohou měnit tak často, jak rodiče mění své ponožky. Proto je vhodné zvolit kvalitní a neutrální nábytek – zejména pro postel, skříň či komody. Dále se zamyslete: co dělá vaše dítě nejraději? Rádo kreslí či tvoří? Je pravděpodobné, že budete potřebovat zajistit stůl a židli. Miluje vaše dítě čtení knih? Tak určitě nezapomeňte na křeslo nebo pohovku. Místo, kde se v pohodlí ponoří do světa příběhu.

V každém případě je zejména z ergonomických důvodů důležité vybírat dětský nábytek.


Malé doporučení: Vyzkoušejte dětský stoleček s židlemi povytáhnout do místnosti. Netlačte je ke zdi. Opticky tak zvětšíte dětský pokoj. :)


Článek pro vás napsala Lucka


Sdílejte článek svým přátelům